8. Het tegengeluid

P r o f i e l w e r k s t u k

8. Het tegengeluid

Klimaatverandering bestaat niet, hoor of lees je nog wel eens. Klimaatverandering is nep, het is een samenzwering (hoax). Er zijn 'onderzoeksorganisaties', die zo’n mening verkondigen. Op sommige sites zie je indrukwekkende rapporten, statistieken en namen van geleerde mensen.
Hoe kun je weten wat wel of niet waar is? Je moet er meestal even voor graven, maar uiteindelijk merk je, dat de rapporten en opinies niet kritisch zijn beoordeeld door de klimaatdeskundigen, aangesloten bij het IPCC. En ook, dat die 'onderzoeksorganisaties' niet onafhankelijk zijn. Ze zijn bijvoorbeeld gekoppeld aan een politieke partij of een industriële sector.


Gelukkig zijn er fact-checkers, zoals Ophef, Pointer (op YouTube) en nog een keer Pointer.


Vaak doet nepnieuws een aanval op je logica. Bijvoorbeeld zo:
“Er is helemaal geen klimaatverandering. Het wordt juist kouder, in plaats van warmer. We komen in een nieuwe ijstijd.”
Wat is er dan niet logisch? Dit: als het kouder wordt, in plaats van warmer spreek je van klimaatverandering.
En ook is het niet logisch dat een nieuwe ijstijd zich aankondigt door het ene na het andere warmterecord te breken.


“CO
2 is juist goed voor de planten; ze groeien er sneller en beter van” is een ander bekend tegengeluid. Het klopt dat bomen en planten CO2 nodig hebben voor hun groei. In de kassen spuiten boeren zelfs extra CO2 naar binnen om de groei van hun producten te bevorderen. Maar dat kan je niet eindeloos doen. Op een bepaald moment bereikt de CO2-concentratie een schadelijk gehalte. Deskundigen waarschuwen, dat bomen bij een teveel aan CO2 stoppen met de opname ervan. Bij een ‘overdosis’ CO2 daalt de voedingswaarde van voedselgewassen.


Nog een nepbewering is deze: “We moeten allemaal aan een elektrische auto en een warmtepomp. Dat is niet te betalen. Het is een complot van de elite, die z’n zakken vult. Niemand wil een elektrische auto. En warmtepompen zijn niet efficiënt.” 
Wat klopt er niet aan die bewering? Denk aan de vraag naar een economisch product (zoals elektrische auto’s en warmtepompen).


En dan nog eentje, waarover zelfs deskundigen en politici zich achter de oren krabbelen:
“Het verbranden van houtpellets in energiecentrales is CO
2-neutraal. Want de uitstoot bij de verbranding wordt weer opgenomen door nieuwe en bestaande bomen.”

Waar of niet waar?

Ja, in theorie is de redenering over houtpellets (biomassa) waar. Maar in de praktijk is het een heel ander verhaal. De vraag naar biomassa veroorzaakt grootschalige houtkap, zelfs in beschermde bossen in de VS, Canada, Scandinavië Oost-Europa en Azië. Het ‘oogsten’ van bomen zorgt voor CO2-uitstoot, het transport in grote bulkcarriers over zee ook. De overslag en het vervoer naar de energiecentrales gebeurt niet met groene stroom.
En als de houtpellets zijn verbrand blijft de CO
2 in de lucht hangen. Tientallen en misschien wel honderden jaren, omdat er steeds minder bomen zijn en jonge bomen tientallen jaren moeten groeien, voordat ze het maximum aan CO2 hebben opgenomen.
Have a closer look
hier en in de video hieronder.

Als laatste deze: “Die grote windmolens vervuilen de horizon. Je ziet ze alleen maar omdat de overheid er veel subsidie inpompt. En dat terwijl ze meestal stil staan en niet efficiënt zijn.”


Antwoord: ja de overheid subsidieert de ontwikkeling van duurzame energie, zoals windmolens. De overheid subsidieert ook de fossiele sector nog steeds. Je wordt naar Change Inc. Geleid. Klik rechtsonder op de pagina op de link ‘doorgaan met Duurzaam Bedrijfsleven.


De komende jaren zullen er overigens steeds meer windparken komen zonder subsidie.


Niet efficiënt? De effectiviteit van een dieselmotor is ongeveer 30 procent, die van een windturbine minimaal 80 procent.


Waar komen die neppe organisaties en zogenaamde deskundigen vandaan? Daarvoor mogen we de vinger wijzen naar de grote oliemaatschappijen, zoals Exxon en Shell. De eerste twijfel over het verbranden van steenkool was er al in 1912. In een piepklein artikeltje in de The Rodney and Otamatea Times, een krant in Nieuw-Zeeland. Kan je het vinden? Je ziet het hieronder.

The furnaces of the world are now burning about 2.000.000.000 tons

De directies van de oliemaatschappijen wisten al in de jaren ’80 van de vorige eeuw dat de verbranding van fossiele brandstoffen de atmosfeer opwarmt. Met die kennis hebben zij niets gedaan om het probleem op te lossen. In tegendeel: zij gaven miljoenen uit aan campagnes, inclusief neponderzoek om de opwarming en klimaatverandering te ontkennen. De reden: zo hoopte de olie-industrie of Big Oil haar verdienmodel veilig te stellen. Dat hebben ze zelf toegegeven. Kijk maar naar het getuigenverhoor in het Amerikaanse Congres:  
In
Klimaatschimmel lees je er meer over.


 Het verleden ligt vast, de toekomst is maakbaar.



Share by: