Blog

B l o g   o v e r   a l   u w    k l i m a a t v e r w a r r i n g


april - 2024

Of het zo moet zijn!


Precies op 1 april van dit jaar is Nederland door z’n jaarlijkse voorraad grondstoffen heen. De rest van het jaar leven we op de pof.

Anders gezegd: als iedereen op deze planeet zoveel zou consumeren als wij in Nederland, waren er vier planeten nodig.

Da’s nou eenmaal lastig, dus is het zaak dat we onze enorme voetafdruk verkleinen. En snel: ruim voor 2050 moet het klaar zijn. Hé, 2050, dat klinkt bekend. Dat is toch het jaar dat we gestopt moeten zijn met het uitstoten van CO2? Is er dan een link tussen CO2-uitstoot en consumptie? Nou en of. Want om te kunnen consumeren moeten we ons voedsel verbouwen, onze haardrogers, mobieltjes en e-bikes laten maken, alle spullen vervoeren en ga zo maar door.

Dutch Overshoot Day 2024
Klimaatschimmel en de boodschap van het coronavirus
Sffrds boekjes

Wat moet er dan precies gebeuren om rampen te voorkomen?


Aarde Planeet Blauwe Knikker Wereld


november - 2023

yes we can, scrabble

Nationale klimaatweek.

De eerste week van november is het Nationale Klimaatweek. In het hele land organiseren zo’n 200 Klimaatburgemeesters allerlei activiteiten. Het doel is mensen te inspireren om ‘iets te doen’ of nog veel meer te doen om de opwarming van onze planeet te beperken.


De Blauwe Knikker is Supporter van de Nationale Klimaatweek. Met onze publicaties proberen wij kritisch en op een luchtige toon kinderen, jongeren, meesters, juffen, ouders en grootouders te laten zien hoe groot ons gezamenlijke probleem is. En natuurlijk: wat we met z’n allen zo snel mogelijk moeten doen om erger te voorkomen. Kan dat nog wel? Het blogje van vorige maand geeft hoop.



oktober - 2023

Het daalt.....


Iedereen houdt van goed nieuws. Daar moet je vaak even naar zoeken, wat niet altijd makkelijk is. Maar hier is een goed nieuwtje voor het oprapen:

De CO2-uitstoot in veel Nederlandse gemeenten daalt. Jawel: daalt. Tussen 2010 en 2021 gaat het om een daling tot wel 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Hoe dat kan? Heel eenvoudig, het kan omdat steeds meer particulieren, bedrijven en overheden duurzame energie opwekken, hetzij met windturbines of met zonnepanelen. Een andere factor is dat zij energie besparen en hun best doen hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

windmolens op zee


september - 2023

kastanje boom blad, chestnut tree leave

Voorspellend bladgedrag ?

Wij van De Blauwe Knikker werken niet bij het KNMI, maar toch houden we ons bezig met het voorspellen van de komende winter. Wordt het snijdend koud of gaat het weer kwakkelen? De afgelopen jaren was onze wintervoorspelling ‘spot on’.


Daarvoor danken we een speciale kastanjeboom, midden in de stad. Deze kastanje lijkt aan te voelen wat de wintergoden in petto hebben. Als er een strenge winter in aantocht is, verkleuren zijn bladeren eind augustus of begin september al. Bij een zachte winter kan het tot eind oktober duren, voordat de boom z’n blad verliest.
Heb je ook zo’n boom met voorgevoelens in je omgeving? Bekijk ze maar eens goed en houdt hun bladgedrag in de gaten.
Zo kom je er ook snel achter hoe ernstig veel bomen lijden onder het 21e -eeuwse klimaat.



augustus - 2023

Het probleem is.....


Het probleem met de klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die zich regelmatig op de A12 vertonen, zich vastplakken aan schilderijen en zich gewillig laten arresteren, is dat ze gelijk hebben. De groep voert een rebellie tegen het grote uitsterven (extinction) van planten en dieren, dat onze manier van leven veroorzaakt. Daar kun je toch niet tegen zijn?


Het probleem zit ‘m misschien in de naam. Mensen houden niet van rebellie. Mensen houden van rust en regelmaat. Plakkende activisten brengen ons in verwarring. Daar is maar één ding tegen te doen. Trek het tapijt onder de voeten van Extinction Rebellion vandaan. Stop met het veroorzaken van de Extinction.

klimaat protest, climate protest, stop denying earth is dying


juli - 2023

bosbrand, bush fire

Kan ik er wat aan doen?!

Klimaatwetenschappers die met stomheid geslagen naar de natuurrampen kijken. Torenhoge temperaturen, enorme bosbranden en verwoestende overstromingen. Dat hadden zelfs de meest vergaande klimaatmodellen niet voorspeld. En zeker niet nu al, in 2023.


En toch lijkt het alsof buiten de rampgebieden het leven gewoon verder gaat. We gaan op vakantie naar verre bestemmingen. In restaurants worden enorme hoeveelheden eetrestanten bij het afval gegooid. Maar wat moeten we dan? We kunnen als gewone mensen toch niets doen tegen bosbranden en overstromingen?
Toch wel. We kunnen en we moeten meer doen dan we denken.



juni - 2023

Klimaatverandering bestaat helemaal niet.

De spreker keek verwachtingsvol naar zijn publiek en vervolgde: in de Alpen zijn de restanten van een Romeinse nederzetting gevonden. Dat bewijst dat het klimaat tweeduizend jaar geleden veel warmer was dan nu. Er was toen geen ijs in de Alpen, anders hadden de Romeinen er nooit kunnen wonen.


Wow! Dat is pas nieuws. Natuurlijk: de Romeinen konden in de Alpen niet overleven als alles er onder een dikke laag ijs en sneeuw lag. Maar wat blijkt na een beetje googelen? Die Romeinse nederzetting heeft nooit bestaan. Hij is dus ook nooit opgegraven of door smeltend ijs bloot komen te liggen. En volgens geologisch onderzoek van de ijskernen in de Alpen was het er tweeduizend jaar geleden helemaal niet warm.


Zie je, zo moet je ‘klimaatnieuws’ tegemoet treden. Met een snufje zout.

alpen, bergmeertje, dennenbos


mei - 2023

voetafdruk, footprint, onderkant schoen

Overshoot Day 2023

We leven op de pof!


Zelfs de niet zo erg belangrijke nieuwssites meldden vorige maand dat wij in Nederland door onze voorraad hulpstoffen heen zijn. Vanaf 13 april leven we als het ware op de pof. Stel je voor dat alle wereldbewoners zouden leven met onze leefstijl: dan zouden we vier en een halve planeet nodig hebben om in onze fysieke behoeften te voorzien. Dat kan natuurlijk niet. We leven op veel te grote voet. Wat doen we daaraan? Overshoot.org vertelt je er alles over.



april - 2023

Recent onderzoek van Change.inc!

Uit het meest recente onderzoek van Change.inc voor de Sustainable Brand Index Netherlands 2023 komt naar voren dat de meerderheid van de ondervraagde consumenten niet begrijpt wat termen als duurzaamheid, ecologische voetafdruk of circulaire economie inhouden.

Dat is een eyeopener, vooral omdat je die termen al jarenlang elke dag in alle kranten, op tv en online tegenkomt. Tegelijkertijd is het een mooi moment om te wijzen op onze makkelijk leesbare en zeer informatieve publicaties Klimaatschimmel en Sffrds!.
Wie die boekjes heeft gelezen weet precies wat klimaatverandering inhoudt. Wat duurzaamheid is, hoe je je ecologische voetafdruk kunt meten en waarom het belangrijk is dat we zo snel mogelijk overschakelen op een circulaire economie. Op de eerstvolgende verjaardag kun je dan zeggen: “je ecologische voetafdruk? Weet je dat niet? Nou kijk, het zit zo…”
Zowel Klimaatschimmel als Sffrds! zijn geschikt voor lezers van alle rangen en standen vanaf ongeveer 14 jaar.


Sustainable Brand Index Netherlands 2023

maart - 2023

De Stikstoffuik!

Het is weer zover. ‘Wetenschapsjournalist’ Arnaut Jaspers schrijft in zijn nieuwe publicatie De Stikstoffuik wat er allemaal mankeert aan de stikstofproblematiek. Andere Europese landen maken helemaal geen problemen van de vermeende stikstofdeposities. Het is allemaal gelogen, betoogt hij. 

Daarbij hanteert Jaspers uitspraken als zou de stikstofcrisis gebaseerd zijn op onwetendheid, misbruik van wetenschap en schimmige deals in achterkamertjes. En verder dat het milieuactivisten (in de terminologie van Jaspers: ‘ecolobbyisten’) er om gaat verzonnen problemen op te lossen teneinde de maatschappij terug te brengen tot een 19e-eeuwse fantasie-arcadia van paard en wagen.

Dat klinkt niet erg wetenschappelijk. Het betoog in De Stikstoffuik rammelt aan alle kanten. Je mag het meteen afdoen als nepnieuws. Zonde van de € 24, die je voor het boek moet neertellen.

Zo zie je maar, dat een wetenschapsjournalist geen verstand van wetenschap hoeft te hebben.
Hoe het zit met nepnieuws en hoe je het kunt herkennen staat in onze les Feiten en Fictie en in onze publicaties
Klimaatschimmel en Sffrds!. Gewoon in de winkel hiernaast

Fake news


februari - 2023

Aarde Planeet Blauwe Knikker Wereld

Onze Blauwe Knikker voor leerkrachten en docenten is verschenen!

Hier is ie dan: de gratis pdf voor meesters, juffen en docenten om handen en voeten te geven aan lessen over duurzaamheid, klimaatverandering, de circulaire economie, biodiversiteit en het milieu. Onze Blauwe Knikker noemt talrijke wetenschappelijke en dus betrouwbare bronnen en geeft tips voor vragen en opdrachten aan de leerlingen.
Er is genoeg informatie om een heel jaarplan mee te vullen.



januari - 2023

Voor leerkrachten en docenten

Nog even en dan is ons gratis gidsje voor leerkrachten en docenten klaar. Onder de titel "Onze Blauwe Knikker" komt daarin de samenhang tussen klimaatverandering en andere vraagstukken over duurzaamheid aan bod.
Het is eigenlijk een compacte cursus voor het onderwijs in duurzaamheid. Vanzelfsprekend is het vakoverschrijdend. Als leerkracht combineer je met gemak burgerschapskunde met bijvoorbeeld rekenen/wiskunde, taal en geografie. Bovendien staat het vol suggesties voor vragen aan en opdrachten voor de leerlingen.


Aarde Planeet Blauwe Knikker Wereld


december - 2022

Wikiwijs

Wikiwijs

Na de Nationale Klimaatweek is er nog meer goed nieuws. Wikiwijs keurde onze les ‘CO2, weg ermee!’ goed (voor het VO) en heeft het keurmerk van Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO) gekregen.

Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee en intussen kijken we uit naar de beoordelingen van onze overige lessen over duurzaamheid en klimaatverandering.



november - 2022

earth overshoot day 28 july 2022

Klimaatweek

Eerste week november: Nationale Klimaatweek. In het hele land organiseren gemeenten en klimaatburgemeesters activiteiten om iedereen op te roepen hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Met de torenhoge energiekosten hebben steeds meer mensen en bedrijven daar wel oren naar. 


Maar hoe doe je dat? Onze handige boekjes Klimaatschimmel en Sffrds! geven je talloze mogelijkheden voor een CO2-arm leven.


De Blauwe Knikker is Supporter van de Nationale Klimaatweek 2022.



oktober - 2022

And now for something completely different

Het zijn gevleugelde woorden van het Monty Python team: ‘and now for something completely different.’ In plaats van kommer, kwel en doem is er deze maand goed nieuws. Je zou het bijna niet geloven maar de CO2-uitstoot in steeds meer gemeenten is tussen 2010 en 2020 gedaald. Ja, echt waar.

Kijk maar eens naar de Klimaatmonitor. Vul de naam van je gemeente in. Vervolgens zie je of en hoe snel de CO2-uitstoot aan het dalen is. Het doel is dat de nationale CO2-uitstoot in 2030 49 procent lager is dan in 1990. 


Dat moet lukken.

earth overshoot day 28 july 2022


september - 2022

earth overshoot day 28 july 2022

Het grotere plaatje

Een leeg frisdrankblikje, een paar peuken, een chipsverpakking en een plastic tasje in de berm. Dertig procent van Pakistan dat onder water staat en de voedseltekorten in vele landen. Wat hebben ze met elkaar te maken?
Op het eerste gezicht niets. Maar als je uitzoomt, ontdek je dat het gaat om de gevolgen van ons gedrag als individu en als soort. Klimaatschimmel en Sffrds! fileren een en ander haarscherp en met optimisme.

earth overshoot day 28 july 2022


augustus - 2022

earth overshoot day 28 july 2022

Overshoot

Weer hebben alle mensen samen teveel opgebruikt van wat de aarde in een jaar produceert. En weer kwam dat moment eerder (28 juli) dan vorig jaar (30 juli). Met andere woorden, onze consumptie is en blijft veel te groot. Op deze manier heeft de mensheid meer dan anderhalve aarde nodig.
Meer daarover in onze titel Klimaatschimmel. En op
www.overshootday.org.


Een nieuwe titel

Sinds 1 augustus is ie verkrijgbaar op deze site: onze nieuwe titel Sffrds! Zelfhulp bij klimaatverandering. Daarin leest de lezer hoe Aliens over ons denken. Kortgezegd begrijpen ze maar weinig van ons gedrag. Aliens vragen zich bijvoorbeeld af waarom wij het zuurstofgehalte van de atmosfeer verlagen. Goeie vraag.
Het zuurstofgehalte verlagen is inderdaad niet handig. Daarom geeft Sffrds! zeven zeer bruikbare tips om dat probleem aan te pakken.


sffrds

juli - 2022


Je eigen klimaatboek uitgeven?

Waarom eigenlijk niet? Heb je plannen voor een boek over klimaatverandering, duurzaamheid, zeeschildpadden of plasticsoep? De Blauwe Knikker helpt je graag op weg. Met het schrijven of alleen met het redigeren. Met de vormgeving, het aanvragen van een ISBN en met het drukken.
Neem vrijblijvend contact op:
info@deblauweknikker.nl



juni - 2022


Een nieuwe titel

Binnenkort is ie verkrijgbaar op deze site: onze nieuwe titel Sffrds! Zelfhulp bij klimaatverandering. Daarin leest de lezer hoe Aliens over ons denken. Kortgezegd begrijpen ze maar weinig van ons gedrag. Aliens vragen zich bijvoorbeeld af waarom wij het zuurstofgehalte van de atmosfeer verlagen. Goeie vraag.
Het zuurstofgehalte verlagen is inderdaad niet handig. Daarom geeft Sffrds! zeven zeer bruikbare tips om dat probleem aan te pakken.


sffrds

mei - 2022


Een blauwe knikker

En, wat vind je van de vernieuwde website? Helder, fris en fruitig, toch? Maar waarom heet ie De Blauwe Knikker?
Dat heeft alles te maken met de bemande maanreis van Apollo 17 in december 1972. De astronauten waren diep onder de indruk. Wat is de aarde mooi met z’n blauwe oceanen, de witte wolken, met groen en bruin en alle andere kleurschakeringen. Ze noemden de aarde een ‘Blue Marble’ die door de ruimte dreef. Een Blauwe Knikker: de enige in het hele universum. Daar moeten we zuinig op zijn.
De foto die de astronauten op 7 december 1972 van de aarde maakten is wat je noemt iconisch. (Foto: NASA)



april - 2022


We gaan er ruim overheen

Het derde en laatste deel van de klimaatrapporten van het IPCC is uit. Benieuwd? De conclusie van de internationale klimaatwetenschappers liegt er niet om: het gaat niet meer lukken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Integendeel, we gaan er ruim overheen. Misschien kunnen we de opwarming nog beperken tot twee graden. Tenminste, als we een beetje snel en stevig in actie komen.

Daarom gooien we de handdoek niet in de ring. We geven niet op. We hebben met z’n allen nog een paar jaar om de klimaatramp te beperken. Een paar jaar! Er is dus geen tijd meer om te lummelen tot 2050.


Doe mee, doe het voor jezelf: bespaar energie, consumeer minder. In ‘Klimaatschimmel’ lees je er alles over.




maart - 2022


Oorlog?

Wat is dat nou? Oorlog? Het moet niet gekker worden. Waar is dat goed voor? Oorlogen zijn vuil, wreed en vernietigend. Daar moeten we zo snel mogelijk van af. 

We wonen per slot van rekening met z’n allen in hetzelfde huis. Een grote bolvormige woning, die eenzaam z’n rondjes om de zon en door de ruimte draait. Een prachtige blauwe knikker, waarvan er maar een enkel exemplaar bestaat. Dat huis ga je toch niet ruïneren? 

De oorlog in Oekraïne is dramatisch voor de Oekraïners, slecht voor Rusland en slecht voor iedereen.


  • De oorlog is ook slecht voor de aarde:
  • Economieën hebben het zwaar te verduren.
  • Armoede stijgt.
  • Voedselproblemen dreigen.
  • Landen grijpen terug op fossiele brandstoffen.
  • De opwarming van de aarde krijgt een nieuwe impuls.


We moeten anders in het leven staan: zonder fanatisme, zonder graaizucht, zonder elkaar te discrimineren en te vermoorden. We moeten maar eens andere en betere mensen worden.




februari - 2022


Nog even en dan is het lente

So far, so good, guys! De winter is tot nog toe lekker zacht. Jammer voor de schaatsliefhebbers en fijn voor de koukleumen. Fijn ook voor je bankrekening, zelfs nu de energietarieven stijgen. Want met zo’n kwakkelwintertje hoeft de verwarming niet te loeien. De thermostaat kan vast nog wel een extra graadje lager. Trek maar een extra trui aan.

Nog even, want binnenkort is het lente.




januari - 2022


Een nieuwe naam

Klimaatschimmel krijgt een nieuwe naam. Nu onze uitgeverij meer titels heeft, waarvan Klimaatschimmel de eerste was, kiezen wij een bedrijfsnaam die beter weergeeft, waar het ons om gaat: de aarde beschermen tegen de slechte invloeden van de mens.
De aarde is zo mooi, het lijkt wel een heldere blauwe knikker, die in de ruimte zweeft. De Blauwe Knikker, dat wordt onze nieuwe naam.



december - 2021


Klimaat in de klas

Er moet meer klimaat in de klas, vinden steeds meer kinderen en jongeren. Het klimaatonderwijs is een lappendeken van van alles en nog wat. Je kunt hier en daar zelfs lezen, dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door het gat in de ozonlaag. Hmm, daar hoor je klimaatwetenschappers nooit over. De informatie over klimaatverandering kan hier en daar dus wel iets beter.


Klimaat in de klas is een groep actieve studenten uit het middelbaar onderwijs, die z’n uiterste best doet om goed klimaatonderwijs te bevorderen. Een initiatief, dat wij van harte onderschrijven.


Klimaatschimmel heeft zich daarom aangesloten bij
Klimaat in de klas.



oktober - 2021


ePub

Een klimaatvriendelijk alternatief voor een papieren boek is natuurlijk een e-book. Daar hebben we aan gewerkt en daarom vind je naast de paperback van Klimaatschimmel nu ook een kersverse e-Pub. Niet alleen in onze webwinkel maar ook bij Bol en Kobo. Natuurlijk voor een zeer schappelijk e-prijsje.



september - 2021


Glasgow

Nog even en dan begint deze herfst de vreselijk belangrijke vergadering van het IPCC. In het Schotse Glasgow. Klimaatwetenschappers en regeringsleiders bespreken dan de bevindingen in het rapport, waar we het vorige maand over hadden. De hamvraag is: wat gaan landen concreet en meetbaar doen om te voorkomen dat de opwarming van de Aarde boven de twee graden uitschiet?


Houd het nieuws maar goed in de gaten, want het wordt een leerzame herfst.


  • Maar wat is het IPCC en wat moeten regeringsleiders ermee?
  • En waarom praten ze over een paar graden opwarming?


Aha, spijker je kennis snel bij met alles wat je op onze gloednieuwe bronnenpagina vindt.



augustus - 2021


Het klimaatrapport

Klimaatwetenschappers publiceren wel vaker een klimaatrapport. Daar staat dan van alles in over de opwarming van de aarde, het verdwijnen van het poolijs, het stijgende zeeniveau en de dreiging van dat alles voor mens en dier. 


Het klimaatrapport van 2018 sloeg in als een bom. Politici moeten nu écht doortastende maatregelen nemen, zeiden de klimaatgeleerden. Daar waren de meeste politici het mee eens. Vervolgens werd het oorverdovend stil.


Deze maand ging het anders. Het nieuwste klimaatrapport sloeg opnieuw in als een bom. Maar nu drong het lawaai van de ontploffing door tot de gewone man en vrouw. Niet omdat er iets heel nieuws in het rapport stond. Dat was juist zo eigenaardig. Het was waarschijnlijk omdat de tijd nu echt dringt. En omdat er net enorme overstromingen waren geweest, er over de hele wereld ongelooflijke bosbranden woedden en het bijna overal heter dan heet was. Behalve in ons kleine hoekje aan de Noordzee.


In 2030 moeten we flink op weg zijn met het terugdringen van de CO
2-uitstoot, schreven de klimaatgeleerden.


  • Oeps, dat is al over iets meer dan acht jaar.
  • Over acht jaar gaat je (klein)kind naar de brugklas.
  • Of dan wilde je net kleiner gaan wonen.
  • Of juist groter.
  • Of dan ga je net met pensioen.


Hoe moet dat dan met die once-in-a-lifetime cruise?



juli - 2021


Ozonlaag en klimaatverandering...


In een bevriend buurland gelooft een meerderheid van de leerkrachten dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door het gat in de ozonlaag. OMG!! Wat moet je daarmee?

Educate met een mooi profielwerkstuk over klimaatverandering. Alle info vind je hier.



juni - 2021


Prijsverlaging. Geen BTW meer


Vanaf 1 juli dit jaar is onderwijsmateriaal vrijgesteld van BTW. Dat is goed nieuws, want het nultarief geldt natuurlijk ook voor de klimaatlessen van Klimaatschimmel. In onze webwinkel, bij Iddink en in onze webwinkel bij Bol.com zie je de aangepaste prijzen.
Levertijd: maximaal een week.



mei - 2021


Gastdocent voor klimaatles


Langzaam maar zeker gaat het de goede kant op met de pandemie. Hopelijk kunnen onze gastdocenten na de zomervakantie weer actief worden in het voortgezet onderwijs. Voor een eenmalige klimaatles of bij een hele projectweek.
Wil je overleggen over de inzet van een gastdocent? Mail naar
info@klimaatschimmel.nl. 



april - 2021

Thuiswinkel waarborg?


Heeft Klimaatschimmel geen keurmerk van Thuiswinkel Waarborg? Dat klopt. Dat heeft te maken met de kosten. Voor een kleine uitgeverij zijn die vrij stevig. Is Klimaatschimmel dan wel te vertrouwen? Maar natuurlijk. En als je toch liever winkelt op een plek met het Keurmerk, kun je terecht in ons webwinkeltje op Bol.com.



maart - 2021

Iddink


Het was feest bij Klimaatschimmel. We hebben op corona-afstand getoost. Proost! Dat was wel verdiend vonden we bij Klimaatschimmel. De reden van de feestvreugde is dat Iddink, een van de grootste uitgevers van lesmateriaal en leermiddelen, onze klimaatlessen in het aanbod heeft opgenomen. Dat is goed nieuws voor scholen in Nederland en België. Zij kunnen alle benodigdheden voor het klimaatonderwijs nu meteen opnemen in het boekenpakket voor het nieuwe schooljaar.


De klimaatlessen van Klimaatschimmel zijn ook bruikbaar voor onderwijs op afstand (je weet maar nooit of de scholen weer dicht moeten) en voor thuisonderwijs.



februari - 2021

Ook Klimaatschimmel in Indonesië


Klimaatverandering houdt geen rekening met grenzen. Dat spreekt voor zich, want mensen gedragen zich overal hetzelfde. Namelijk als een schimmel die de aarde aantast, de biodiversiteit vernietigt en daarmee tenslotte zichzelf beschadigt en verzwakt. Ook in Indonesië neemt het klimaatprobleem enorme proporties aan. Ook daar is grote behoefte aan voorlichting over klimaatproblemen.


Daarom is er nu een Indonesische versie van Klimaatschimmel, getiteld Bumi Berjamur (de Aarde schimmelt). Het boekje, inclusief de gratis e-versie met geïntegreerde video’s, is binnenkort in Indonesië verkrijgbaar en nu al in onze webwinkel. Ben je nieuwsgierig ? bekijk dan snel de preview!



Januari - 2021

Extreem weer


Eindelijk! Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Covid gaat aan banden en de uitstoot van broeikasgassen blijft dalen. Extreem weer en extreme temperaturen nemen af. Ja, laten we dat maar hopen.


Een artikel in The Guardian vertelt over de schade die extreme weersomstandigheden in 2020 al voor 150 miljard dollar schade zorgden. 't Is me wat!

Dus, behalve hopen, moeten we vooral veel DOEN om de klimaatverandering in te dammen. Klimaatschimmel vertelt er veel meer over.



December

Profielwerkstuk


Je zal nu toch maar in je laatste schooljaar zitten en een flink deel van het jaar vanuit je slaapkamertje moeten werken. Het zijn zware tijden voor jongeren. Intussen gaat het programma gewoon door. Het is tijd voor je profielwerkstuk. Wat nu? Als je besluit dat het over klimaatverandering moet gaan, sta je voor heel veel uitdagingen. Waar moet je beginnen? Wat is waar en wat is nep?


Natuurlijk laten we leerlingen niet zwemmen. Binnenkort verschijnt op deze site een hele pagina vol informatie over het brede en gecompliceerde onderwerp klimaatverandering.


Nog heel even geduld!



November

Klimaatstress!


Jongeren gaan onverdroten door met staken voor het klimaat. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. In deze coronatijd vindt de staking online plaats. De roep blijft om System Change . Maar welke systemen moeten er veranderen?


Met de klimaatles
System Change ! analyseren VO-leerlingen welk systemen moeten veranderen. Daarbij gebruiken zij een eenvoudige en doeltreffende methode: het opzetten van een problem- and solutions tree .

Verkrijgbaar in de webwinkel.



Oktober


Complottheorieën


De ene complottheorie stapelt zich op de andere. Steeds meer mensen gaan erin geloven. Het gaat over het implanteren van chips door een elite onder leiding van Bill Gates die de wereldorde wil overnemen. Overnemen van wie en waarom blijft onduidelijk. 5G speelt in die theorieën ook een rol, evenals Covid-19 dat niet zou bestaan en bedacht zou zijn door diezelfde elite.


Feiten en Fictie

Arme scholieren, wat moeten zij daar nou van vinden? Onze les Feiten en Fictie maakt hen weerbaar.

Verkrijgbaar in de webwinkel.


September


Coca Cola


Net als vorige maand is er ook in september iets positiefs te melden. En daar zijn we wel heel erg aan toe, toch? Het goede nieuws is dat Coca Cola vanaf volgende maand alle plastic flessen gaat hergebruiken. Eerst de kleine flesjes en in de loop van 2021 ook de grote. Het werd tijd. Dus, wie volgt?

Foto: maria mendiola op Unsplash.com


Augustus

Goed nieuws en slecht nieuws

 

Het slechte nieuws is dat de mensheid deze maand al alles heeft opgemaakt, wat de aarde met haar bio-capaciteit in een jaar kan produceren. Voor de rest van het jaar leven we dus op de pof.


Het beetje goede nieuws is dat de datum van dit 'pofmoment' drie weken later ligt dan in 2019. En dat komt door de gevolgen van het Covid-19 virus. De CO2 uitstoot vanaf maart was een stuk lager en er is veel minder geconsumeerd.

Of dat zo blijft? Helaas niet, want we zijn al weer grotendeels terug bij het oude normaal.



Juli

Pappadag

 

Leuk programma is Pappadag, hè? Vooral de uitzending van 26 juli. Daarin zei zoon Jelle dat alle problemen in de wereld de schuld van de Boomers (de na-oorlogse generatie) zijn. Daar had Jelle inderdaad een punt.

 

Zeker als je de klimaatverandering bedoelt. Vervolgens besloot hij zijn studie aan de wilgen te hangen. Maar ja, of je daarmee de Boomers te pakken hebt, of de problemen oplost?

 

Het pakkende boekje Klimaatschimmel vertelt dat Boomers en ook de twee generaties voor hen een heleboel verkeerde dingen hebben gedaan. Niet met opzet, maar toch!

 

En dat wij daarom met heel veel gebakken peren zitten. Zoals een Aarde die steeds warmer wordt. Een onhoudbaar economisch systeem. Met uitbuiting, ongelijkheid, over-exploitatie en afval die in dat systeem zitten ingebakken. Om maar wat te noemen.

 

Klimaatschimmel houdt het positief en roept iedereen, vooral generatie X, de klimaatgeneratie, op om de schouders eronder te zetten. Verander onze manier van leven. Je zult zien dat het dan veel leuker wordt. Het wetenschappelijk bewijs is er. De techniek is er. De wil wordt steeds groter. Nu nog samen de schouders eronder zetten en vooral op de juiste partij stemmen.

 

O ja: en je studie afmaken.



Boekwinkel

 

Het boekje Klimaatschimmel is nu ook verkrijgbaar in de boekhandel. Niet in voorraad? Vraag je favoriete boekwinkelier Klimaatschimmel te bestellen met ISBN 978-90-9032239-1

 

Klimaatonderwijs

 
Jongeren willen meer klimaatonderwijs. Dat lieten zij de staatssecretaris weten. "Zij vinden dat de aanpak van klimaatverandering begint bij bewustwording van de mensen. Ook willen zij meer samenwerken met politici en oudere generaties in binnen- en buitenland om gezamenlijk het klimaatprobleem aan te pakken". Aldus de Nationale Onderwijs Gids.


Dat alles gebeurde op de VN klimaattop voor jongeren. In 2013! Nou, het heeft even geduurd, maar sinds dit jaar biedt Klimaatschimmel alle klimaatjongeren een serie klimaatlessen voor de basisschool en het middelbaar onderwijs. De lessen zijn ook toegankelijk voor klimaatouderen, hoor.

 



Juni

Klimaatstress!


In de Engelstalige wetenschappelijke literatuur heet klimaatstress

climate agony . Het is een groeiend probleem, dat vooral voorkomt onder jongeren. Zelfs heel jonge kinderen van een jaar of zes kunnen aan klimaatstress lijden en symptomen vertonen als slecht slapen en nachtmerries. Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zou ermee te maken hebben gehad. Totdat zij besloot in actie te komen.

De klimaatlessen van Klimaatschimmel geven leerlingen niet alleen inzicht in de complexe problematiek van klimaatverandering. Zij bieden ook een handelingsperspectief om greep te krijgen op het probleem.


Mei

 CO 2 , weg ermee!


Onze nieuwste klimaatles staat klaar in de webwinkel. Hij bestaat uit maar liefst zes delen. Daarmee is het de meest uitgebreide klimaatles in ons aanbod. Docenten kunnen de les over enkele lesuren spreiden.


Leerlingen buigen zich over allerlei interessante vragen. Zoals:

  • “Hoe kun je nou weten hoeveel CO 2 er in de atmosfeer zat in het jaar 1000?”,
  • “Zou door het stijgende CO 2 -gehalte de hoeveelheid zuurstof in de atmosfeer afnemen?” en
  • “Als we uitgaan van het bestaande beleid om klimaatverandering tegen te gaan, hoeveel graden warmer zal het dan in 2100 zijn?”

Aan het eind van de les kunnen zij onder meer iets zeggen over de oorsprong en toename van de CO

2 -emissies, de CO 2 -emissies per capita en internationale scenario’s voor de afname van de CO 2 -emissies.

Het boekje Klimaatschimmel

Ons boekje is een levend document. Wanneer omstandigheden veranderen, passen wij de inhoud aan. Door de coronacrisis is dat nu gebeurd.

Onze insteek

De klimaatlessen en het boekje Klimaatschimmel bekijken de wereld en de samenleving vanuit een iets andere hoek. Namelijk wat klimaatverandering voor gevolgen kan hebben voor de individuele leerling. De leerlingen van vandaag moeten namelijk de rommel opruimen, die hun ouders, grootouders en overgrootouders op aarde hebben gemaakt. Daarmee zijn uw leerlingen een unieke en cruciale generatie in de geschiedenis van de mensheid. De Klimaatgeneratie of generatie K.
Rommel opruimen betekent: anders consumeren, anders leven, andere prioriteiten stellen in een samenleving die niet langer functioneert op basis van fossiele brandstoffen. Zijn zij ontvankelijk voor die boodschap?

Klimaatschimmel komt via
info@klimaatschimmel.nl graag in contact met docenten die feedback op onze lessen zouden willen geven.


April

De coronapandemie en klimaatverandering


Het lijkt wel of het coronavirus de aandacht voor klimaatverandering de kop heeft ingedrukt. En dat is ook zo. Maar daarmee is het probleem van de klimaatcrisis niet verdwenen. Op sociale platforms vragen mensen zich af of er een link is tussen het ontstaan van een pandemie en klimaatverandering.

@KHayhoe (Prof. Katherine Hayhoe) doet daar op Twitter goed gefundeerde uitspraken over.

Thuiswerken, goed voor het klimaat?


Zeker, thuiswerken is heel goed voor het klimaat. Kijk maar om je heen: weinig verkeer, minder uitstoot van kwalijke gassen en fijnstoffen, lager energiegebruik. De vraag is of deze klimaatvriendelijke situatie voortduurt, nadat iedereen weer ‘gewoon’ mag doen. In Groot-Brittannië gaat AA (de Britse ANWB) ervan uit, dat thuiswerken gemeengoed wordt en dat bijvoorbeeld geplande uitbreidingen van het wegennet en spoorverbindingen voorlopig niet nodig zijn.



De eerste generatie die de klimaatrommel mag opruimen


Hoe dan ook, klimaatverandering blijft een crisis die zich langzamer voltrekt dan COVID-19, maar niet minder verwoestend is. Feit blijft ook, dat de leerlingen van vandaag deel zijn van de allereerste en hopelijk de enige generatie in de geschiedenis van de mensheid is, die de klimaatcrisis moet afwenden. Is dat besef er al? Waarschijnlijk niet en daarom gaat Klimaatschimmel snel door met het ontwikkelen van een aantal nieuwe klimaatlessen.


Op de lijst staat een (voor)leesboekje voor leerlingen van het basisonderwijs. Verder zijn er lessen in aanbouw voor een hele projectweek (met de titel Taking Control), een rollenspel over een bedrijf dat in opspraak raakt en een opstel met keuze uit drie scenario’s.


Klimaatschimmel komt via

info@klimaatschimmel.nl graag in contact met docenten die feedback op deze lessen zouden willen geven.


Maart

Corona


Ai, de officiële prijsuitreiking van de

subsidie van de Floriade Parade is uitgesteld. Een verstandig en onvermijdelijk besluit om het coronavirus onder controle te krijgen. Het uitstel betekent natuurlijk geen afstel van de uitrol van de klimaatlessen. Want omdat Klimaatschimmel toch al vanuit twee Almeerse huiskamers functioneert, verandert er helemaal niets aan onze manier van werken. Deze maand staat er weer een nieuwe klimaatles in de webwinkel.

Feiten en Fictie


De klimaatles Feiten en Fictie 1 is klaar. Deze les is geschikt voor VMBO en Havo en gaat over nepnieuws over klimaatverandering. En dat is er genoeg. Hoe kunnen leerlingen nepnieuws onderscheiden van de feiten? Dat leren zij met enkele praktijkvoorbeelden en met analytische vragen.


De ‘spin off’ van deze les is, dat leerlingen hun nieuwe vaardigheid ook kunnen toepassen op andere terreinen waar nepnieuws en conspiratietheorieën welig tieren.
De leerlingen maken verder kennis met het
IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) en haar doelstellingen, zij lezen Engelstalige en Nederlandse bronnen en beantwoorden multiple choice vragen.

CO 2 weg ermee!


De klimaatles, die nu op stapel staat, heet CO

2 weg ermee! -de populaire slogan bij alle klimaatdemonstraties. Deze pittige les is geschikt voor het voortgezet onderwijs. De leerlingen maken onder andere kennis met het CO 2 -gehalte van de atmosfeer, met de oorsprong van de broeikasgassen en vergelijken de CO 2 -uitstoot van enkele landen.
Als je beseft om hoeveel gigatonnen aan uitstoot het gaat, zou je er als leerling moedeloos van worden. Om dat te voorkomen, besteedt de les ook aandacht aan praktische maatregelen om onze verslaving aan fossiele brandstoffen te genezen.


Februari

Gefeliciteerd!


De Floriade Parade (zie onze vorige nieuwsbrief) feliciteert Klimaatschimmel. Jazeker; het is gelukt; Klimaatschimmel krijgt € 1.000 subsidie als kickstart voor de klimaatlessen. Dat was toch nog onverwacht en dus een hele verrassing. De ceremoniële prijsuitreiking vindt plaats op 25 maart.



Scholen in Almere


Maar de echte winnaars van de subsidie van de Floriade Parad e zijn enkele scholen in Almere. Zij krijgen namelijk de kans om een van de klimaatlessen gratis uit te proberen. Welke scholen dat zijn en hoe zij zich kunnen melden bespreken wij met Stad & Natuur Almere . Dus: nog even geduld scholen, nadere informatie volgt zo snel mogelijk.


Januari

Zou het lukken?


De subsidieaanvraag is de deur uit! Nu maar afwachten en vooral veel duimen. Wie weet, oordeelt de jury van de

Floriade Parade dan positief op het subsidievoorstel van Klimaatschimmel.
Klimaatschimmel dient het subsidievoorstel in, omdat er op het gebied van bewustwording en feitelijke kennis over klimaatverandering nog veel te doen is. Ook jongeren weten er het fijne nog lang niet van. Met onze lespakketten voor het basis- en voortgezet onderwijs wil Klimaatschimmel het nodige bijdragen aan bewustwording en rijkere kennis. En uiteraard op een manier die jongeren aanspreekt en die ook een beetje anders dan anders is.
Zo draagt Klimaatschimmel ook een paar steentjes bij aan het doel van de Floriade Parade: Almere groener en gezonder maken. Maar natuurlijk niet alleen Almere: onze klimaatlessen ‘werken’ ook in de rest van het land. En in Vlaanderen.
Duimen dus!

Floriade Parade


In 2022 opent de

Floriade in Almere. Het is een enorm project voor een stad van zo’n 200.000 inwoners. De Almeerse Floriade wordt meer dan een internationale tuinbouwtentoonstelling. Het terrein wordt ook een nieuwe en uiteraard groene woonwijk.


Share by: