1. Er is geen onenigheid

P r o f i e l w e r k s t u k

1. Er is geen onenigheid over de oorzaak van klimaatverandering  

Wij dragen deze pagina's voor je profielwerkstuk (PWS) op aan:

 

  • James Hansen die in 1988 klimaatverandering breed op de agenda zette,
  • Al Gore, die het grote publiek wakker schudde met zijn presentatie An Inconvenient Truth,
  • Sir David Attenborough, die met adembenemende documentaires klimaatverandering koppelt aan de natuur en biodiversiteit (zie de BBC-clip rechts) en tenslotte
  • aan de miljoenen jongeren en volwassenen die via het internationale klimaatprotest een wereld zonder klimaatcrisis eisen.


Bijna 100 procent van alle klimaatwetenschappers en organisaties over de hele wereld weten zeker dat jij en ik, wij allemaal, verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering die zich nu voltrekt.
Klimaatverandering is een levensbedreigend probleem, luidt de
wetenschappelijke consensus (= overeenstemming).
Levensbedreigend wil zeggen dat de aarde een leefmilieu krijgt, dat op den duur niet geschikt is voor mensen, dieren en planten.
Kort gezegd: er is al lang geen onenigheid meer over de vraag wie of wat klimaatverandering veroorzaakt.


Toch kun je nog steeds horen dat klimaatverandering niet bestaat. Klimaatverandering is nep, is dan de boodschap, dus je hoeft je nergens zorgen om te maken. En als klimaatverandering toch bestaat, komt dat niet door de mens. Klimaatverandering is van alle tijden. Het is een natuurlijk proces, zeggen 'klimaatontkenners'.

Hoe zit het dan precies? En hoe moet je je profielwerkstuk insteken?

Op deze en de volgende pagina's vind je de ‘bewegwijzering’ voor je onderzoek, die uitgaat van de wetenschappelijke consensus.


Blader verder met het groene pijltje onder aan de pagina.

Maar voordat je verder leest, kijk nog een keertje naar de TED presentatie van Al Gore (link bij de tweede bullet linksboven). Die video is namelijk heel belangrijk voor jouw werkstuk.


 Het verleden ligt vast, de toekomst is maakbaar.



Share by: